Ve čtvrtek 7.11. 2024 se zúčastnil pedagog SŠHS a VOŠ Opava Mgr. Jiří Vizauer se svými studenty Adamem Seemannem a Beatou Šímovou z 1.B odborné soutěže vyhlášené Městem Frenštát pod Radhoštěm a Hotelovou školou Frenštát pod Radhoštěm s názvem MARTINSKÁ HUSA 2024.
V zadání bylo zpracovat originální recepturu na téma „Martinská husa“ včetně kalkulace surovin a technologického postupu pro přípravu 6 porcí pokrmu. Příprava soutěžních pokrmů proběhla v gastrocentru místní HŠ. Všechny připravené pokrmy pak hodnotila porota určená z jednoho zástupce města, jednoho zástupce profesních odborných organizací a jednoho zástupce Asociace kuchařů a cukrářů (AKC) ČR. Jedna porce byla vždy určena k hodnocení (degustaci) porotě, druhá pro vystavení ukázkového talíře na prezentačním stole. A s jakou recepturou jsme uspěli a vyhráli první místo? Jednalo se o Svatomartinskou medovou husičku pomalu taženou s medovo-pomerančovou krustou, otické červené zelí s višněmi, bílé zelí s mrkví, husími škvarkami zahuštěné bramborem a nadýchaný pajfalský knedlík obalený v máslové voňavé strouhance s petrželkou. Děkujeme oběma studentům za pomoc a vzornou reprezentaci školy.
Zpracoval: Mgr. Jiří Vizauer