Učební obor 29-53-H/01 PEKAŘ
Praktická výuka:
- vlastní zařízení školy – Schinzelův dům, Opava, nám. Svobody 4, tel.: 553 760 371
- Knappe s. r. o.
- Globus ČR, v. o. s., Hypermarket Globus Opava
Stručný popis učebního oboru: Cílem vzdělávacího programu je zvládnutí zpracování základních surovin a pomocných látek používaných v pekárenském průmyslu. Znát chemické složení a vlastnosti surovin, způsob jejich správného uchovávání za účelem zachování jejich kvality. Zhotovování pekařských polotovarů a hotových výrobků, s uplatněním estetického hlediska při tvarování a zdobení. Obsluha a seřizování strojních mechanizačních a technologických zařízení, včetně balení a etiketace pekařských výrobků, provádění jejich běžné údržby a čištění.
Uplatnění absolventa učebního oboru: Úspěšným ukončením 3. ročníku a vykonáním závěrečné zkoušky získá absolvent střední odborné vzdělání pro výkon povolání pekař – pekařka a dalších kvalifikovaných prací v potravinářském sektoru. Plně se uplatní ve všech druzích a typech podnikatelských subjektů zabývajících se výrobou a prodejem pekařských, ale i cukrářských výrobků, v pozici zaměstnance a po nezbytném zapracování i podnikatele.
Učební plán oboru Pekař od 1. 9. 2021
![](https://sshsopava.cz/wp-content/uploads/2021/12/1638299724807-1-769x1024.jpg)
![](https://sshsopava.cz/wp-content/uploads/2021/12/1638299672068-1-769x1024.jpg)
![](https://sshsopava.cz/wp-content/uploads/2021/06/pekar--1024x885.jpg)
![](https://sshsopava.cz/wp-content/uploads/2021/12/1638299672076-3-1-1024x987.jpg)
![](https://sshsopava.cz/wp-content/uploads/2022/04/IMG_20220104_073737-1024x769.jpg)
![](https://sshsopava.cz/wp-content/uploads/2022/04/IMG-20220309-WA0005-769x1024.jpg)
![](https://sshsopava.cz/wp-content/uploads/2022/04/IMG-20220309-WA0016-769x1024.jpg)
![](https://sshsopava.cz/wp-content/uploads/2022/04/IMG_20220104_073903-769x1024.jpg)