Dne 20. listopadu 2024 jsme se s žáky I. a. III. ročníku učebního oboru Pekař zúčastnili odborné exkurze v moderní průmyslové pekárně Hruška v Ostravě Martinově. Žáci během exkurze mohli vidět sklady surovin, výrobu těst v kontinuálních hnětacích strojích, zrání těst, dělení, předkynutí a tvarování a pečení běžného pečiva, rohlíků a vek v průběžných pásových pecích. Zhlédli také kontinuální výrobu chleba a běžného pečiva, dělení těst, vykulování, tvarování, strojní vkládání těsta do ošatek, tvarování běžného pečiva, kynutí chleba v ošatkách, kynutí běžného pečiva, osazování běžného pečiva na pásové dopravníky průběžné pece, strojní osazování chleba na pásové dopravníky průběžných etážových pecí, pečení dopravu upečených chlebů k chlazení, poté krájení, balení a digitální odpočítávání rohlíků do přepravek apod.
Dále žáci viděli strojní výrobu koláčů, balení hotových výrobků, výrobu kynutých a bramborových knedlíků. Bonusem pro zúčastněné byla ochutnávka horkého rohlíku právě upečeného.
Vkládá: Mgr. Marcela Rymlová – UOV