22. 9. 2021

Svatováclavské posvícení se ve Vídni koná každý rok. Letos patronát nad touto společenskou událostí převzal Moravskoslezský kraj. Naše škola měla tu čest podílet na zajištění gastronomické části v podobě bohatého rautu s nabídkou regionálních pokrmů a výrobků. Tuto společenskou událost pořádalo Velvyslanectví České republiky pro naše krajany žijící v Rakousku, a to u příležitosti svátku patrona české země, svatého Václava.

Naši školu v této obtížné zkoušce dovedností dobře prezentovali žáci oboru Hotelnictví, oborů Kuchař, Výrobce potravin, Pekař, Cukrář a Řezník. Hostům byl k dispozici studený rautový stůl s regionálními řeznickými a uzenářskými výrobky, výběr regionálních sýrů a výrobků z nich a domácí pečivo. Široká škála teplých pokrmů zahrnovala polévku, hlavní chod z ryb, zvěřiny, kachny a králíka. V nabídce hostům byly rovněž teplé a studené moučníky vč. koláčů ze všech koutů našeho regionu.

Veškeré nealkoholické nápoje, které se podávaly na nápojových stolech, zajistila firma Kofola. Součástí speciální nabídky byly míchané nápoje, které naši barmani připravovali a servírovali hostům. Širokou nabídku vín prezentoval profesionální sommelier.

V dopoledních hodinách proběhla i tisková konference, konaná v Českém domě, na které naši žáci zajišťovali coffee break pro padesát hostů.

Nedílnou součástí prezentace naší školy byla výroba mini lázeňských oplatků s logem školy.

Svatováclavského posvícení se zúčastnilo více než pět set hostů. Mezi nejvýznamnější patřila velvyslankyně České republiky v Rakousku Iva Červenková a hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Naší školou zajišťovaný catering splnil veškerá přísná kritéria a očekávání, a hosté byli nadmíru spokojeni. Celá akce přispěla k výborné propagaci naší školy u nás i v zahraničí.

Zpracovala Ing. Pavlína Šmachová