Dne 17. 2. 2022 se konalo v restauraci VESNA školní kolo soutěže ve znalostech o historii piva, pivovarnictví, skladování, sanitaci a manipulaci s pivem s praktickou ukázkou správného čepování a servisu piva. Záštitu nad tímto kláním převzala firma Tomáše Kolka Věžička, spol s r.o.

Z tohoto čtvrtečního kola postoupili tři nejlepší účastníci školy do kola regionálního, které se konalo v pátek 18.2. 2022 ve stejných prostorách.

Studenti soutěž zahájili písemným testem z odborné terminologie a slangu, následovala praktická část, kdy soutěžící v časovém limitu 3 minut museli zvládnout načepovat dvě piva o obsahu 0,5 litru klasického světlého ležáku. Porotě z řad gastronomických odborníků pak předložili soutěžící to kvalitnější a na pohled hezčí. Každý účastník si musel připravit sklenice, pivní podtácky, příručník a poté servírovat dle veškerých zásad správného servisu to tzv. naše pivo – tedy správně vychlazené, na míru načepované a s pořádnou hutnou vysokou čepicí.

Hodnotila se:

– přesná míra

– pevnost, kvalita a výška pěny

– technická správnost natočení

– způsob provedení

– estetický dojem a časový limit.

Soutěže se za naši opavskou Střední školu hotelnictví a služeb a VOŠ, p.o. zúčastnili tři studentky: Nikol Dvořáková a Rozálie Janečková z 1.C a Kateřina Kantorová z 2.C. Naše dívčí družstvo vybojovalo krásné druhé místo. Na chlapce se letos nedostalo. Na prvním místě se umístila Střední škola společného stravování, p.o. Krakovská z Ostravy – Hrabůvky a bronz putoval do Petrovic u Karviné na VOŠ DAKOL a SŠ DAKOL, o.p.s.

Opavské Nikol Dvořákové se navíc v jednotlivcích podařilo vybojovat bronzovou příčku. Na prvním místě se umístil Willert Denis z Krakovské a druhá byla Držiaková Daniela z DAKOLU. Teoretické i praktické znalosti všech soutěžících byly obdivuhodné. Kromě našich studentů z SŠHS a VOŠ Opava se tohoto klání zúčastnili také studenti z ostravského AHOLU, SŠSS z Krakovské, Střední školy prof. Zd. Matějčka z Ostravy – Poruby, Frenštátu pod Radhoštěm, Albrechtovy SŠ z Českého Těšína, SŠ gastronomie, oděvnictví a služeb z Frýdku – Místku a z DAKOLU z Petrovic u Karviné.

Všem zúčastněným děkujeme a gratulujeme.

Mgr. Jiří Vizauer – učitel odb. předmětů, ředitel soutěže a organizátor