Po dvou covidových letech se dne 12. 4. 2022 konal v Schinzelově domě, budově SŠHS a VOŠ Opava, již 7. učňovský velikonoční jarmark.

Přípravy na jarmark byly v plném proudu minimálně měsíc před uskutečněním této akce. Nejvíce práce měli UOV učebních oborů výrobce potravin a pekař s přípravami a pečením pekařských výrobků. Začínalo se v neděli brzy ráno s pečením beránků, sušenek, oplatek a jiných pekařských výrobků. V pondělí od ranních hodin se pekly koláče, mazance a dukátové buchtičky. V úterý 12. 4. 2022 UOV v 5 hod. ráno míchali těsta na běžné pečivo (pletýnky), jidáše, cibulové bagety, rohlíky s anglickou slaninou a opět jsme začali míchat těsta na další koláče.

K zakoupení byla spousta pekařských, cukrářských a kuchařských dobrot. Stejně tak trvanlivého pečiva, jako jsou oplatky, sušenky.

Návštěvníci měli možnost posedět u dobré kávičky s mini zákuskem, které jim připravili žáci učebních oborů číšník a cukrář. Mohli ochutnat oplatky, sušenky, uzenářské výrobky. Na výrobě pekařských výrobků se podíleli kromě pekařů také žáci učebního oboru výrobce potravin. Návštěvníci se mohli podívat do učňovské dílny výrobců potravin a pekařů, kde se pod rukama šikovných učňů vyráběly pekařské výrobky. Jarmark navštívily jak děti ze školky v doprovodu učitelek, tak maminky s dětmi a starší generace. Všichni si pochvalovali výrobky našich žáků, čekali na čerstvé pečivo, které se nestíhalo vyrábět. S balením pekařských výrobků a trvanlivého pečiva a jejich prodejem pomohli žáci učebního oboru výrobce potravin. Kadeřníci poskytovali příchozím služby za příznivé ceny. Prodavači předváděli ukázku výroby dekorací z ubrousků a postarali se o malé návštěvníky z mateřských školek.

Před budovou Schinzelova domu se prodávala cukrová vata za symbolickou cenu.

Velikonoční výzdobu Schinzelova domu zajistili UOV učebního oboru kadeřník se svými žáky.

Děkujeme všem UOV a žákům všech učebních oborů, kteří se podíleli na přípravě a zajištění
7. učňovského velikonočního jarmarku, o kterém můžeme říct, že se nadmíru podařil. Bez vaší pomoci by se jarmark uskutečnit nemohl.

Vkládá: Mgr. Marcela Rymlová a Ing. Michaela Felbierová – UOV