Ve dnech 13. 6. – 15. 6. 2022 se žáci 3. B oboru Hotelnictví zúčastnili odborné exkurze Přerov – Vizovice – Luhačovice. Naše cesta začala v pondělí prohlídkou Pivovaru Zubr v Přerově, kde nám ukázali výrobu piva. Dále jsme navštívili Likérku Rudolf Jelínek ve Vizovicích. Zde nás provedli celou historií podniku, výrobou a představili nám veškerý svůj sortiment výrobků. Poté jsme se přemístili do čokoládovny Carletti, kde jsme měli příležitost vidět výrobu čokoládové figurky a také ochutnat výborné čokoládové pralinky s lískooříškovým krémem. Během cesty na naše ubytování nás zastihl silný déšť, ale my jsme se nevzdali, a nakonec došli k cíli. Po dešti si šlo pár odvážných otužilců dokonce i zaplavat do Pozlovické přehrady.

Úterní program jsme zahájili výkladem u Bruselské fontány před hotelem Bedřich Smetana
a ochutnáním luhačovického pokladu – Vincentky. Poté jsme zavítali do lázeňského hotelu Jurkovičův dům, který je proslulý svou architekturou a léčebnými procedurami. Navštívili jsme impozantní budovu Společenkého domu, který je dominantní stavbou Lázeňské kolonády
a nabízí především stravování lázeňským hostům a je určen ke společenským příležitostem.  V odpoledních hodinách jsme si prohlédli odlišný typ lázeňského hotelu – Alexandrii. Ukázali nám vzhled pokojů, novou část wellness centra, obdivovali jsme zlaté mozaiky na dně ústředního bazénu a antické sochy v odpočívárně, přivoněli jsme si k produktům, které se používají při masážích, kvůli kterým sem lidé jezdí. V hotelové večerní kavárně na nás dýchla atmosféra starých časů, francouzská restaurace nabízela luxus a okázalost. Pak následovala prohlídka Luhačovic. Zbytek odpoledne jsme si užívali osobního volna a každý si ho užil po svém. Někteří se procházeli po kolonádě, ochutnávali léčebné prameny, jiní si půjčili šlapadla a užili si příjemného počasí. Tento slunečný den jsme zakončili procházkou kolem přehrady za doprovodu hudby a západu slunce.

Poslední den jsme se rozloučili s naším ubytováním a šli jsme i s taškami navštívit závěrečný bod naší exkurze – hotel Augustiniánský dům, který patří k nejlépe hodnoceným hotelům v České republice. Věnoval se nám Operation manager hotelu Richard Kalců, který nám vysvětlil, jak náročná je práce ve službách a pohostinství, jak to v komerčním hotelu chodí a co je zapotřebí, aby takové zařízení mohlo správně fungovat a prosperovat. Nahlédli jsme do jedinečných designových pokojů, do apartmánu Leoše Janáčka, prošli se klášterní zahradou se zákoutími pro všechny smysly, wellness a relaxační zónou, prohlédli si restauraci, která nabízí zážitkovou gastronomii. I pro nás to byl neskutečný zážitek a krásné zakončení celé naše exkurze.

Viktorie Memu