Ve dnech 19. 9. – 21. 9. 2022 proběhla naše expedice DofE. V pondělí ráno jsme se musely z Opavy dopravit samy až do autokempu Merkur v Pasohlávkách. Cesta byla docela náročná, musely jsme zvládnout několik přestupů a na zádech jsme měly stany, spacáky, karimatky a další kempingové vybavení. Ke konci cesty jsme potkaly moc hodného řidiče, který nám zastavil přímo u kempu, a my jsme díky tomu nemusely jít další kilometr pěšky.

První věcí, kterou jsme v kempu udělaly, bylo postavení stanů. Docela dost foukalo, tak to bylo složitější, nakonec jsme to ale zvládly. Po „ubytování“ jsme se vydali spolu s našimi vedoucími DofE hledat první cvičné kešky. První keška se nacházela zhruba 1 kilometr od našeho ubytování. Hledali jsme ji asi 5 minut, protože byla opravdu dobře skrytá. Další kešky nebylo tak těžké najít a my se rychle dostali i k té poslední. Všichni už jsme měli docela hlad a tešili jsme se na svůj pozdní oběd, který jsme si museli uvařit na plynových vařičích. Po úspěšném připálení našich těstovin jsme se pustili do jídla. Potom nás už čekala jen přednáška o sportovním vybavení a první pomoci, kterou jsme naštěstí během expedice nemusely použít. Nakonec jsme se postupně odebraly spát do svých stanů. První noc byla opravdu chladná, ale teplé spacáky nás záchranily před umrznutím.

Druhý den jsme se ráno nasnídaly a hned poté vydaly tentokrát už samy autobusem do Pavlova, kde započala naše cesta za keškami. Přímo v Pavlově jsme bezproblémově našly první kešku. Pokračovaly jsme po zelené turistické stezce na Dívčí hrady, ze kterých bylo vidět krásné panorama Pálavy. Déle naše trasa vedla přes Děvín, kde na nás čekala další z kešek. Celou cestu jsme měly panoramatické výhledy na okolí. Sešly jsme Děvín, našly další kešku a v nedalekém posedu jsme si udělaly malou přestávku na svačinu po náročné trase. Následně jsme se vrátily opět po zelené a žluté stezce do Pavlova na autobusovou zastávku. Jely jsme do kempu, kde jsme strávily zbytek volného odpoledne a tím byl náš první den ostré expedice za námi.

Třetí a poslední den nás čekal Svatý kopeček u Mikulova. Už od rána nám svítilo sluníčko, díky kterém byla hned lepší nálada. Posnídaly jsme, zabalily si všechny věci a vyrazily jsme na autobus, který nás dopravil do Mikulova. V Mikulově jsme si užily prohlídku Ditrichštejnské hrobky a hned potom následovalo naše poslední hledání kešek. Vytáhly jsme mapy a vydaly se na vzrušující cestu. I když některé úseky byly nelehké, díky krásnému panoramatu a příznivému počasí se nám šlo jedna radost. Po výstupu nás čekala zasloužená odměna, výhled na celý Mikulov. Když jsme se vynadívaly na okouzlující výhled, rozhodly jsme se, začít hledat zbývající kešku. Po nalezení poslední kešky nás čekala cesta zpátky do Mikulova. Zpět se nám šlo o dost lépe, protože jsme před sebou měly vidinu dobrého jídla a měkoučkých postelí, které nás doma čekaly. Zbývalo nám už jen dostat se vlakem domů. Ve vlaku jsme si konečně odpočinuly a cesta celkově proběhla bez problému.

I když nám bylo občas zatěžko a počasí nám ne vždy přálo, můžeme s klidem říci, že tato expedice byla opravdu vydařená.