V úterý 25. 10. 2022 proběhla v brněnském centru České barmanské asociace v Brně – Líšni, celá řada gastronomických soutěží s rekordním počtem soutěžících. Přes sto čtyřicet účastníků si změřilo své síly v dovednostech barmana, výčepního, baristy nebo například mistra v přípravě čajů. Team studentů SŠHS a VOŠ byl v této soutěži tvořen nováčky, kteří však dokázali skvěle překvapit!

„Studenti naší školy se v rámci výuky zabývají přípravou a servisem různých nápojů, ale soutěže si přece jenom žádají pečlivější přístup a týmovou práci žáků i odborných pedagogů. Měli jsme na přípravu se studenty zhruba měsíc a to vůbec není mnoho, uvážíme-li, že tito studenti se účastnili své první soutěže“, sdělil nám odborný pedagog Mgr. Alexandr Burda a pokračoval ve zhodnocení situace. „Kromě nutných znalostí a dovedností jsme si svou odvahou zřejmě vysloužili i trochu soutěžního štěstí. Rozhodli jsme se totiž přihlásit hned do několika soutěží najednou, abychom napoprvé získali soutěžní zkušenosti a tento risk nakonec přinesl své ovoce“. Rád bych touto cestou poděkoval kolegům i všem soutěžícím žákům za jejich nasazení.

Rozálie Janečková z druhého ročníku vybojovala svými znalostmi, komunikativními dovednostmi a technikou čepování piva, zlatou medaili v četně obsazené a tradiční soutěži výčepních. Čepovalo se na dvakrát a na hladinku. Rovněž její týmová kolegyně Kateřina Kantorová z třetího ročníku dokázala překvapit svými schopnostmi rozlišit chuťové nuance jednotlivých asijských čajů a správně je identifikovat. Její senzorické schopnosti přinesly škole druhé zlato. Sice bez umístění, ale s pocitem dobře odvedené práce a plni dojmů a zážitků ze soutěže odjížděli i druháci Adam, Tereza, Nikol a Adam. Jejich výkony na soutěži naznačují, že čas jejich ocenění ještě přijde a nedá na sebe dlouho čekat. Účast v odborných soutěžích je pro studenty motivací setrvat v covidem těžce zkoušeném oboru a rozvíjet kvalitu gastronomických služeb.