Dne 1. 2. 2023 proběhl již 16. ročník sommelierské soutěže Těšínská karafa, který, pod záštitou Asociace someliérů ČR, pořádá Albrechtova stření škola Český Těšín.

Každoročně se naši sommelieři účastní této, dnes již prestižní, soutěže juniorů. V letošním roce naši školu reprezentovali Nikola Dvořáková z 2. C a Adam Žyla z 2. B.

Soutěže se zúčastnilo 10 odborných škol s 22 soutěžícími z celé republiky. Mladí sommelieři musí, v průběhu soutěže, zvládnout několik náročných disciplín.

První kolo

  • Odborný test
  • Slepá degustace vína

Semifinále – 12 postupujících

  • Servis červeného vína

Finále – 4 postupující

  • Servis sektu
  • Oprava chyb ve vinné kartě
  • Doporučení nápojů v menu

Odborný test, který byl letos velmi náročný, se skládal ze 100 otázek, které soutěžícího prověřily z okruhů vinohradnictví, výroby vína, vinné legislativy, odborných vinařských pojmů z oblasti českých, ale také zahraničních vinařských regionů
a všeobecné nápojové kultury. Nikola s Adamem prokázali vysoké teoretické znalosti, získali nejvyšší počet bodů a obsadili první a druhé místo.

Díky dobře zvládnuté teoretické části mohli oba naši sommelieři prezentovat také své praktické dovednosti při servisu a dekantaci červeného vína. Nikola se, jako druhá nejlepší, probojovala do finále soutěže. Adam zůstal, bohužel o jeden bod, za jeho branami, tedy celkově pátý.

Samotné finále bylo velice napínavé. Nikol brilantně zvládla opravu vinné karty a při servisu sektu nakonec doplatila na zkušenost a ostřílenost finálových kolegů.

Čtvrté a páté místo našich mladých someliérů je velikým úspěchem. Vzhledem k tomu, že se jednalo o jejich první soutěž, kde před publikem prováděli servis a dekantaci vína, je tento úspěch o to cennější.

Oběma děkuji za skvělou reprezentaci naší školy.

Ing. Pavlína Šmachová