Ve dnech 10. až 12.10. 2022 proběhla odborná exkurze třídy 4.C do Prahy. Do metropole jsme zavítali za doprovodu Mgr. Vizauera a Mgr. Kudělové. Zaujala nás především prohlídka pětihvězdičkového hotelu BoHo (provázela nás opavská rodačka Veronika Saavedra), večerní divadelní představení ,,Pygmalion“ v nastudování herců Divadla na Vinohradech a hudbou Ondřeje Brouska. Rozesmáli nás skvělí Svatopluk Skopal – Doolittle, Šárka Krausová – Líza, Jan Šťastný – Higgins, Marek Lambora – Fredy. Jedinou vadou na kráse byly třídy z pražské ZŠ. Výborná po všech stránkách byla komentovaná prohlídka Muzea Slivovice s 3D zážitkem, prohlídka prostor Pražského hradu. Do pětihvězdičkového hotelu Hilton Prague (pro zahraniční klientelu) jsme se dostali díky našim absolventům – pánům Starečkovi a Šebelovi.

Žáci si vyzkoušeli roli průvodců na vlastní kůži, když nám přibližovali zajímavosti a památky historického centra (od Obecního domu přes Stavovské divadlo a Karolinum, zpět na Celetnou, Staroměstské nám. a ulici Karlovu ke Klementinu, na Karlův most a Malou Stranu, k Lennonově zdi u Francouzského velvyslanectví, do Valdštejnské zahrady a na Hradčanské nám.) – ve dne i pozdních večerních hodinách. Tehdy jsme ,,trhli“ rekord v počtu kroků – hodnota se zastavila na čísle 28 tisíc.

Příjemnou tečkou exkurze byla komentovaná prohlídka sládka ve strahovském klášterním pivovaru Sv. Norbert s řízenou degustací.

Dne 13. 3. 2023 jsme navázali na říjen a podnikli cestu do pětihvězdičkového hotelu (pro zahraniční i tuzemskou klientelu) v kouzelném prostředí Malé Strany – prostorami hotelu U Zlaté studně nás provázel bývalý absolvent ,,hotelovky“, pan Motyčka. Při interaktivní exkurzi v České národní bance jsme si ověřili všeobecné znalosti i praktické dovednosti ze světa měny a peněz.

Cestou vlakem jsme se dohodli na realizaci třídního TABLA. Důkaz naleznete za výlohou jednoho papírnictví v centru slezské metropole. Tato připomínka na studium vznikla za podpory Institutu tvůrčí fotografie při Slezské univerzitě Opava. Velké díky náleží panu Macháčovi.

Mgr. Jana Kudělová

Fotografie: Petra Katarína Sprateková