V úterý 25.4. 2023 a ve čtvrtek 27.4. 2023 proběhly, stejně jako v předchozím týdnu dvě praktické maturitní zkoušky na Střední škole hotelnictví a služeb a VOŠ Opava. Jako vždy obě tyto akce proběhly na vysoké gastronomické úrovni, což ocenili především Ti, kteří je celou dobu studia podporovali, tedy rodiče. Na správnost a regulérnost pak dohlížela komise odborných učitelů ve složení D. Paníčková, J. Vizauer a předsedkyně z frenštátské Hotelovky.
Úterní akce VFSO – vyšší forma složité obsluhy se nesla na italské vlně. Jednalo se o téma Ve stínu mafie. Atmosféra však nebyla vůbec ponurá, naopak pozvaní hosté se velmi dobře bavili a byli překvapeni, co vše se jejich potomci za čtyři roky studia naučili. Výborné pokrmy mnohachodového slavnostního menu pak doplnili italskými víny a nápoji. Ke všemu pak hrála italská hudba všech žánrů a nechyběla barmanská show, kterou předvedly účastnice flairového kurzu..
 Ve čtvrtek jsme objeli celý svět při akci raut. Téma Světla velkoměst nás přeneslo během kulinářského odpoledne přes celou Evropu, Ameriku a Japonsko zpět do Opavy. Veškeré navštívené  země byly prezentovány i s nápoji, pokrmy a zvyky. Vše odstartovala po úvodních projevech sabrage – otevírání sektu šavlí. Jako odborné ukázky pak zaujaly: míchání předkrmového salátu, dranžírování vepřové kýty, řízená degustatce sýrů, dekantace červeného vína, dohotovování moderního restauračního moučníku,  příprava ovocného salátu, míchání šesti druhů nealkoholických i alkoholických drinků. Zajímavá byla i práce baristy a jedna ze studentek připravila ukázkovou slavnostní tabuli.
Pokud studenti předvedou letos stejné znalosti i u písemných a ústních maturit, máme být na co u nás ve škole pyšní. 
Mgr. Jiří Vizauer