Ve dnech 22. a 23. listopadu 2023 se Znojmo stalo epicentrem sommelierských talentů a nadšení pro vína z Moravy a Čech, to vše v rámci desátého jubilejního ročníku soutěže Sommelier Moravy. Napínavé souboje a vzrušující atmosféra přilákala do Znojma soutěžící nejen z celé České republiky, ale i ze Slovenska. Odborným garantem soutěže byla, jako již každoročně, Asociace sommelierů ČR. Porota byla obsazena významnými jmény sommelierské profese, včetně Iva Dvořáka, Františka Koudely, Zlatka Míčky, Tomáše Odermatta a Libora Nazarčuka.

SŠHS a VOŠ reprezentovali čtyři žáci naší školy. Veronika Čechová z třídy 1. B, Nikola Dvořáková z třídy 3. C, Adam Černoch a Adam Žyla z třídy 3. B. Soutěže se celkem zúčastnilo 37 soutěžících z 12 gastronomických škol.

Soutěž sommelierů je velmi náročná, skládá se z písemného testu zaměřeného na vinohradnictví, vinařství, sommelierství a gastronomii, degustace a popisu anonymních vzorků vín, servisu červeného vína, servisu sektu, opravy vinného lístku, doporučení vín k pokrmům a popisu vylosované vinařské podoblasti ČR.

Po písemném testu a slepé degustaci vín do semifinále na servis červeného vína postoupila Nikola Dvořáková a Adam Žyla. Do finále, mezi poslední tři soutěžící, postoupil Adam Žyla a vybojoval pro naši školu nádherné druhé místo.

Moc děkuji Veronice, Nikole, Elle a Adamům, kteří se sommelierství věnují a reprezentují naší školu.

Ing. Pavlína Šmachová