Tradiční soutěž barmanských dovedností žáků a učňů SŠHS a VOŠ Opava proběhla v pátek 7. června na zahradě školní restaurace Vesna. Akci moderoval organizátor soutěže, pan Alexandr Burda.

Nejdříve soutěžící poměřili své znalosti z oblasti nápojové kultury. Profesionální barman musí mít přehled o míchaných nápojích a lihovinách, ale i kávě, pivu a vínu. V letošním ročníku byla připravena stovka otázek. Po písemném testu začala hlavní soutěžní část – příprava nápojů.

Soutěžící měli připravit vlastní nápoj na bázi produktů dodaných sponzorem soutěže – Kofola a.s. Kromě časem prověřených nápojů značek Kofola, Vinea, džusů Rauch a minerálních vod hojně využívali soutěžící k přípravě drinků též produkty Targa Florio, různé druhy ciderů a kombuch dceřiné společnosti Prager. Velmi zajímavá byla spojení s lihovinami (bílý rum, gin), anebo s šumivými víny. S šestiminutovým časovým limitem na přípravu neměla většina soutěžících žádný problém.

Díky tomu vznikly některé opravdu kreativní a zajímavé nápoje. Tříčlennou degustační komisi tvořily skutečné veličiny z oblasti nápojové kultury – obchodní zástupci nápojových firem Kofola, Prager a Vitaminátor. Kromě degustátorů posuzoval výkony našich barmanů i technický komisař z fy Barmani Zlín, pan Adam Navrátil. Jeho rady a doporučení vyslechlo 18 soutěžících letošního ročníku.

Každý barman musí být zároveň obchodníkem, který dokáže svůj ,,výrobek“ prodat. Proto po míchání drinků a jejich servisu před degustační komisí šli všichni soutěžící svůj záměr přiblížit komisaři, letos se této role ujala paní Jana Stuchlíková (SLU Opava).

Hlavní ceny převzali soutěžící z rukou ředitele školy, komisařů a organizátora soutěže. Nejlepším barmanem se pro rok 2024 stal František Myška z 1.B, v těsném závěsu za ním jeho spolužák Marian Sládeček. Jejich výkony byly po všech stránkách vyrovnané. O vítězství nakonec rozhodly trestné body za nesplnění časového limitu. Třetí místo obsadila se ctí žákyně učebního oboru číšník-kuchař, Kristýna Leváková. Ocenění za nejlepší drink vlastní kalkulace získala již zkušená barmanka z 3. ročníku učebního oboru, Ester Heidutzková. Technický komisař ocenil nejvýše techniku práce Davida Vojtíška z 1.B a nejlepší znalosti v testu prokázala Eliška Hadámková, opět žákyně 1.B!

Letošní ročník se od toho loňského lišil vysokým počtem nováčků, kteří však vysokou úrovní a osobním nasazením dali o sobě na půdě školy vědět. Pozor, nepodceňujte prváky!

Mgr. Alexandr Burda