V pátek 21.6. 2024 se tento čínský pozdrav rozezněl v recepci školy. Do útrob naší Střední školy hotelnictví a služeb a VOŠ Opava, p.o. zavítala na pozvání Krajského úřadu Ostrava delegace čínských kuchařů, vrcholového managmentu a pracovníků pětihvězdičkového hotelu z Taiyuanu, ležícího v provincii Šan-si. Jednalo se o reciproční výměnu osob a zkušeností, kterou jsme absolvovali se studenty v roce 2019 v této asijské, gastronomii zaslíbené zemi.
Z mnoha nabídek naší školy (např. Slezská kuchyně, Pokrmy z lesů, vod a strání či Lokální využití surovin tzv. Okolo komína) si odborníci vybrali takové, které si my připravujeme spíše v zimních měsících. Delegací vybrané téma Od čumáčku po ocásek však mělo obrovský úspěch. Již jsme tedy byli připraveni na hosty, kteří jsou ze země s téměř největší spotřebou vepřového masa na světě. A co se tedy servírovalo? Jednak zabijačkové pokrmy typu ovarová polévka, bůček konfitovaný i pečený na medu a černém pivu, vepřová zabijačková pečeně plněná panenkou, šťouchané brambory s karamelizovanou cibulkou, bylinková pohanka s česnekem a jako sladká tečka byla jablečná žemlovka se zapečeným sněhem v moderním hávu. Vše bylo doplněno ochutnávkou zabijačkových specialit, připravených našimi studenty řeznického oboru, pracujících na praxi v naší opavské firmě Bivoj a Globus. Ochutnali vše (tlačenky, klobásy, salámy, prejty, atd.) Vše bylo doplněno vhodnými nápoji, jak se na správnou akci patří. K degustacím byly udělány prezentace, a tak byli návštěvníci seznámeni jak se školou a školními pracovišti, tak i s českou, moravskou i slezskou kuchyní. Dozvěděli se mnoho zajímavého z oblasti gastronomie a nápojové kultury. Nebyla to však ale jen suchá teorie, ale po těchto úvodních formalitách se zástupci čínské strany převlékli do kuchařských rondónů a společně s učiteli odborného výcviku a studenty školy připravovali jednotlivé pokrmy a speciality. Akce pozvedla nejen prestiž naší školy, ale studenti byli motivováni dalším příslibem kulinářské spolupráce. V září bychom měli hostit návštěvu z Jižní Korei. A spolupráce do budoucna? Kdo ví, v té Korei jsme byli mimochodem se studenty také. Nedá mi to, abych nezmínil písemné poděkování našeho předního překladatele pana Jaroslava Hrouzka, který spolu s fotkami poslal i písemný vzkaz. Cituji: Dobrý večer, posílám zaslané fotografie a mockrát děkuji za příjemný den a výbornou prezentaci. Takovou by měl mít Czechtourism pro čínské návštěvníky naší země. A to určitě potěšilo všechny přítomné ze školy a Krajského úřadu.
ZAIJIAN, nashledanou.
Mgr. Jiří Vizauer