Téměř ve stejném termínu, kdy na Pražském hradě vítali korejskou delegaci v čele s prezidentem Jihokorejské republiky Jun Sok-jolem jsme my ze SŠHS a VOŠ Opava,p.o. měli ve středu 25. 9. 2024 čest přivítat pro změnu vzácnou návštěvu z Ulsanu. Jednalo se o skupinu sedmi studentů gastronomie a jejich profesorku, kteří přijeli za poznáním krás České republiky a její kuchyně. Tato akce navázala na předchozí výměnný pobyt, kterého se zúčastnili dva vybraní žáci naší školy v minulých letech. Dopoledne se společně připravovaly pokrmy české a moravské kuchyně v již lehce podzimním hávu pro naše asijské přátele. K uvítání hostů jsme využili studenta oboru řezník, který se při přivítání delegace pochlubil výrobky opavské firmy Bivoj, kde je se svými spolužáky v rámci praxe připravují. Odpoledne se karta obrátila. Jihokorejci předvedli pro pozvané hosty z řad Krajského úřadu a vedení moravských hotelových škol pokrmy charakteristické pro jejich region. Jednalo se o smažené nudle Jap-chae (Korean stir-fried noodles), Bul-go-gi (stir-fried beef). Jako sladkou tečku jsme ochutnali typické lívanečky Ho-tteok (Korean sweet Pancake) plněné mandlemi, ořechy a třtinovým cukrem. K uhašení žízně byla servírována perlivá melounová i jahodová limonáda, zelený čaj s hnědou rýží či švestkový nápoj Jinro. Kdo chtěl, ochutnal pomocí hůlek klasické Kimchi, vyzkoušel hroznové bonbony Lotte či porovnal chutě různých druhů sójových omáček.
Studenti si při degustačním menu se zájmem prohlédli prezentace české i korejské kuchyně.
Po červnové návštěvě čínských studentů a managerů to bylo opět příjemné osvěžení a prohloubení si znalostí o tomto asijském regionu. Již teď se těšíme co nám přinesou v blízké budoucnosti tyto pomyslné a studenty oblíbené cesty kolem světa.
Mgr. Jiří Vizauer