V závěru roku 2024 naši žáci I. a II. ročníku učebního oboru Výrobce potravin: Zaměření automatizovaná výroba sušenek a oplatků si mohli prohlédnout analytickou laboratoř v závodě Mondeléz Opava. Zajímavou formou si vyzkoušeli pracovní činnosti v analytické laboratoři s pomocí přístrojového vybavení. Zaměřili jsme se především na kvalitu dodávané mouky pro výrobu sušenek a oplatek, jelikož mouka je jedna z hlavních surovin a je důležité ji mít vždy ve stejné kvalitě. Seznámili jsme se se sítovou analýzou, měřením vlhkosti mouky, vodní aktivitou a s laboratorním přístrojem alveograf.

V závěru prohlídky jsme spolu s pracovníkem laboratoře měřili vlastnost čokolády na rotačním viskozimetru.

Žáci se svých úkolů v laboratoři zúčastnili se zaujetím.

Vkládá: Ing. Michaela Felbierová, Hana Waligórová – UOV