V pátek 25. 4. 2025 se již od brzkých ranních hodin připravovaly na Kylešovském kopci v Opavě typické pokrmy české, moravské a slezské kuchyně. Sklady, lednice a stoly se doplňovaly inventářem, kvalitním tuzemským vínem a pivem, nealkem, později pokrmy a k tomu vyhrávala lidová hudba naší krásné země.
Na opavské Hotelovce v restauraci Vesna se totiž maturovalo. Studenti 4.C si připravili raut na téma To nejlepší z Česka a opravdu se vše točilo kolem národní hrdosti. Přicházející hosty vítaly studentky v krojích chlebem a solí. Po oficiálním zahájení ředitelem školy se vše díky dešti přesunulo do vnitřních prostor. Výběr místností, hudby, surovin, nápojů a dekorací nebyl náhodný. Po pár ročnících světové kuchyně jsme se rozhodli zase tematicky zůstat doma. A byla to sázka na jistotu. Teplé pokrmy byly nejen z vepřového, hovězího, drůbežího, králičího masa, ve studené kuchyni byly využity výrobky z uzenin, vepřové zabíjačky, ryb, fermentovaných výrobků, mléčných výrobků, pečiva, nakládané speciality, atd. Veliké ovace sklidily rovněž teplé a studené moučníky, které si žáci připravovali sami. Jeden ze studentů vytvořil mysliveckou tabuli.
Toto vše bylo společným dílem celé třídy. Každý z jednotlivců pak musel předvést i úkon z vyšší formy složité obsluhy, tedy práci u stolu hosta. Takto byla představena sabrage – otevírání sektu šavlí, míchání short a long drinků barmany, příprava studeného předkrmu, servis teplého pokrmu, filírování vepřového masa, dranžírování pečené kachny. Baristé připravovali po celou dobu kávy, someliéři dekantovali víno, flamboval se moučník, proběhla prezentace českých a moravských likérů. Na vše bedlivě dohlížel účetní skupiny, maturitní komise a přes 40 rodičů, prarodičů, přátel a sourozenců. Dle výrazu zúčastněných bylo vidět, že se jim to líbilo. Někteří z rodičů a sourozenců se během maturity zúčastnili soutěže míchání nápojů a znalostního kvízu.
Teď už jen absolvovat ústní část této zkoušky a první krok k vysněnému cíli je za námi.
Zpracoval: Mgr. Vizauer Jiří









