V pátek 6.6. 2025 proběhla na zahradě školní restaurace Vesna barmanská soutěž KOFOLA CUP, sponzorovaná firmou Kofola a.s.  V letošním ročníku se sponzorství firmy projevilo nejen ve velkorysém materiálním zabezpečení, ale i v rozšíření spolupráce o činnost soutěžních komisařů a baristy, který svou odbornou práci názorně prezentoval soutěžícím i návštěvníkům.

Celkem dvacet čtyři soutěžících zahájilo soutěž krátce před devátou hodinou náročným znalostním testem. Přesto si s ním řada z nich dokázala na velmi dobré úrovni poradit a soutěžící tak prokázali dobrou úroveň znalostí ve všech oblastech nápojové kultury. Nejlépe hodnoceným soutěžícím v oblasti znalostí byl letos Marian Sládeček z 2.B, který tak navázal na loňský úspěch, kdy mu první místo ve znalostním testu uniklo o jeden bod.

Mezi desátou dopoledne a čtrnáctou hodinou se soutěžící utkali v hlavní disciplíně – příprava míchaného nápoje na bázi portfolia Kofola, a.s. V permanenci byly především novinky na trhu jako Targa Florio Maracuja, všechny tři Kombuchy, růžový tonic atd. Soutěžící vytvořili zajímavé kombinace, které mnohdy překvapily i chuťovou komisi ve složení Kateřina Hylasová (Vitaminátor), Jonatan Burda (Pragers) a Stanislav Dorotík (Kofola). Jasným vítězem se ve vedlejší soutěži „Nejlepší nápoj“ stal František Myška, který se nebál riskovat neobvyklé kombinace a navíc si svůj drink skvěle promyslel. Spojení kvalitní whisky – Jacka Daniels single barell s Kombuchou Yerba maté, ještě ozvláštnil vlastním macerátem z jablek a atomizérem ze smrkových větviček. Uznejte, že už jenom samotný popis drinku je  zážitkem…

Technika práce barmana je obvykle oříškem nejen pro soutěžící. Letos se role technického komisaře zhostil absolvent naší školy – Petr Hobža (SZPI). Posuzoval čistotu pracoviště, dodržení správnosti postupu, a nahradil tak letos indisponovaného komisaře Adama Navrátila. Mnohé z kritérií hodnocení nebyly Petrovi cizí, protože jako kontrolor SZPI dbá v praxi na dodržování měr a vah dle zákona. Vítězové byli v této nejnáročnější kategorii hned dva. Za techniku obdrželi 46 bodů z padesáti. Anna Hypšová z učebního oboru číšník na Husově 6 a David Vojtíšek, jehož výkon byl milým překvapením. Obhájil totiž své loňské ocenění za nejlepší techniku práce a prokázal tak kvalitu před dvěma technickými komisaři. Jak David sám sdělil moderátorovi: „ Nevím, jak to dělám…“ J  

Experimentovat při přípravě drinků je nutné, ale zároveň je to i riskantní a ne vždy to vyjde. Někteří soutěžící měli drinky tak náročné, že se nevešli do časového limitu šesti minut a ztratili svou pozici. To byl případ i Matěje Špičáka, který přišel s extravagantní kombinací drinku slivovice, tequilla, maliny, šlehaný bílek, tonic rosé a skořice. Překvapivě to chuťově ladilo a a Matěj na sebe komisi rozhodně upozornil! Bohužel bodové ztráty za čas i politý barový pult ho deklasovaly. Do poslední chvíle však bojoval. Proto mu porota udělila ocenění „Barman sympaťák“.

Na závěr soutěže bylo úkolem soutěžících svůj drink představit „marketingovému komisaři“. Této role se již tradičně ujala Jana Stuchlíková z naší školy. Svým klidným přístupem dokázala motivovat ke komunikaci i introverty a tak všichni byli schopni svůj „produkt prodat“ .

Výsledné pořadí hlavní soutěže bylo dle očekávání v rukou favoritů, paradoxně všech ze 2.B. Na své výkony se připravovali individuálně a v rámci barmanského kroužku pouze konzultovali. Výsledky se od loňského ročníku proto liší jen mírně. Prvenství obhájil Franta Myška.

1. místo – František Myška

2. místo – Valérie Nedělová

3. místo – Marian Sládeček                                                                         Vypracoval: Mgr. Alexandr Burda