Dne 20. června 2025 jsme se s žáky I. a II. ročníku oboru Výrobce potravin a I. ročníku oboru Pekař zúčastnili exkurze ve firmě Ireks Enzyma v Brně. Firma se zabývá výrobou a přípravou různých směsí pro pekaře a cukráře, které se využívají při výrobě pekařských a cukrářských výrobků. Technologové firmy si pro nás připravili ukázky výroby chleba, který si žáci společně s nimi zkusili stočit, vytvarovat a vložit do ošatek. Dále si připravili pro žáky výrobu plundrového těsta, jeho provalování, vkládání tukové kostky do těsta, překládání a vyvalování (vznik tzv. listování těsta, které se projeví u upečeného výrobku). Výrobu croissantů a jejich ruční stáčení si opět žáci vyzkoušeli sami.
Žáci byli s exkurzi velice spokojeni. Všichni jsme si odvezli malý dárek v podobě vynikajícího chleba.
Vkládá: Mgr. Marcela Rymlová, Hana Waligórová, Ing. Michaela Felbierová – UOV







