Žáci 4. ročníku měli jedinečnou příležitost rozšířit si obzory svého praktického vzdělávání o návštěvu vinařské oblasti. Exkurze do největší vinařské obce v ČR, Velkých Bílovic, se zúčastnilo 17 žáků pod vedením pedagogů Mgr. Burdy a Mgr. Vizauera.

Žáci se přímo ve vinicích seznámili s pěstováním révy vinné a hovořili o ní a výrobě vín hned se 3 vinařskými odborníky. Produkty jejich práce degustovali.

Díky návštěvě výrobní části vinařství viděli účastníci exkurze technologii doposud známou jen ze školních prezentací. Ochutnali jednotlivé fáze vinného moštu – bezprostředně po lisování, ve fázi burčáku i mladé, bouřlivé a ještě zakalené víno.

V rámci degustace se blíže seznámili s tradičními odrůdami Velkopavlovické podoblasti. Zájem žáků vzbudily i nové, moderní odrůdy, s nimiž se v gastronomické praxi setkáváme stále častěji a které často poskytují neobvyklý zážitek návštěvníkům z ciziny (Hibernal, André, Pálava atd.).

Zpestřením byla návštěva odborníka na cestovní ruch – doc. Pavola Plesnika z Bratislavy. Ten našim žákům charakterizoval slovenské vinařství a vinařský cestovní ruch. Svůj výklad doplnil o degustaci vzorků, z nichž nejvíce zřejmě zaujal vzorek sladkého ovocného vína z Děvína.

Večerní program doplnila ukázka servisu vín a dekantace. Ukázka sabráže šumivého vína zaujala natolik, že si ji vyzkoušel i jeden z žáků. Celá exkurze probíhala v příjemné atmosféře a účastníci si odvezli nové poznatky, emocionálně podložené zážitky. Tedy přesně tak, jak by měla moderní edukace vypadat… Děkujeme vedení školy, že nám tuto formu vzdělávání umožňuje.

Mgr. Alexandr Burda