Žáci 4. ročníku měli jedinečnou příležitost rozšířit si obzory svého praktického vzdělávání o návštěvu vinařské oblasti. Exkurze do největší vinařské obce v ČR, Velkých Bílovic, se zúčastnilo 17 žáků pod vedením pedagogů Mgr. Burdy a Mgr. Vizauera.
Žáci se přímo ve vinicích seznámili s pěstováním révy vinné a hovořili o ní a výrobě vín hned se 3 vinařskými odborníky. Produkty jejich práce degustovali.
Díky návštěvě výrobní části vinařství viděli účastníci exkurze technologii doposud známou jen ze školních prezentací. Ochutnali jednotlivé fáze vinného moštu – bezprostředně po lisování, ve fázi burčáku i mladé, bouřlivé a ještě zakalené víno.
V rámci degustace se blíže seznámili s tradičními odrůdami Velkopavlovické podoblasti. Zájem žáků vzbudily i nové, moderní odrůdy, s nimiž se v gastronomické praxi setkáváme stále častěji a které často poskytují neobvyklý zážitek návštěvníkům z ciziny (Hibernal, André, Pálava atd.).
Zpestřením byla návštěva odborníka na cestovní ruch – doc. Pavola Plesnika z Bratislavy. Ten našim žákům charakterizoval slovenské vinařství a vinařský cestovní ruch. Svůj výklad doplnil o degustaci vzorků, z nichž nejvíce zřejmě zaujal vzorek sladkého ovocného vína z Děvína.
Večerní program doplnila ukázka servisu vín a dekantace. Ukázka sabráže šumivého vína zaujala natolik, že si ji vyzkoušel i jeden z žáků. Celá exkurze probíhala v příjemné atmosféře a účastníci si odvezli nové poznatky, emocionálně podložené zážitky. Tedy přesně tak, jak by měla moderní edukace vypadat… Děkujeme vedení školy, že nám tuto formu vzdělávání umožňuje.
Mgr. Alexandr Burda








Studijní evidence BAKALÁŘI
LMS MOODLE